- Z bólem serca przyznaję, że są to z reguły dania wysokokaloryczne i ciężkostrawne. Ale coś za coś… - mówi Leszek Czenkusz. - Zaliczam do nich przede wszystkim golonkę, bigos i schabowego.
Na co dzień pan Leszek nie znajduje zbyt wiele czasu na krzątanie się w kuchni. Przeważnie wyręcza go żona, której dania smakują mu najlepiej. Nie oznacza to jednak, że pan Leszek nie ma nic wspólnego z gotowaniem.
- Różne obowiązki sprawiają, iż nie mam zbyt wiele czasu na gotowanie, którym zajmuje się moja żona, preferująca zdrowy tryb odżywiania - podkreśla Leszek Czenkusz. - Musimy zatem iść na kompromis podczas konstruowania naszego menu. Jednak i mnie zdarza się coś przygotować w kuchni. Podobno robię dobrą pizzę. Co jakiś czas wprowadzamy z żoną do menu dania, których posmakowaliśmy podczas naszych wspólnych wojaży.
Jednym z ulubionych dań pana Leszka jest zupa serowo-czosnkowa z grzankami, która - jak zapewnia nasz rozmówca - doskonale wkomponowuje się w obecną porę roku.
- Pasuje idealnie do jesiennego menu z racji swych rozgrzewających właściwości - uważa Leszek Czenkusz. - Żeby ją ugotować, potrzebujemy m.in. serki topione, ser, czosnek, mięso drobiowe, grzanki. Przepis bardzo łatwo znaleźć w Internecie. (mm)
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?